Legislatia referitoare la rovinieta este posibil sa se schimbe

Avocatul Poporului si rovinietaSe pare ca astazi 4 mai Conducerea Camerei Deputatilor a trimis, la Comisiei pentru Industrii, un raport special realizat de Avocatul Poporului privind unele probleme constatate în privinta amenzilor pentru rovinieta.

Institutia Avocatului Poporului a facut mai multe recomandari referitoare la schimbarea legislatiei ce privesc rovinieta, printre care “analizarea posibilitatii achizitionarii rovinietei pentru o zi”. În prezent pentru autoturisme si masini de transport marfa se pot achizitiona roviniete doar pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. La celelalte categorii de autivehicule se poate cumpara o rovinieta si doar pentru o zi.

Institutia Avocatul Poporului a fost sesizata de mai multi petitionari care au contestat sanctiunile contraventionale aplicate pentru neachitarea rovinietei”, se arata în raportul realizat de avocatul poporului.

In document se mentioneaza ca, reclamantii au invocat printre altele lipsa semnaturii olografe a agentului constatator în conditiile în care legea prevede ca lipsa semnaturii atrage dupa sine nulitatea procesului-verbal. Au fost facute sesizari si referitoare la durata comunicarii proceselor verbale, cuantumul amenzilor aplicate si al tarifelor de despagubire pentru rovinieta ce se aplica de mai multe ori suprapunandu-se perioada, imposibilitarea achizitionarii rovinietei pentru o singura zi pentru anumite categorii de autovehicule.

Foarte multe reclamantii sau referit la primirea mai multor amenzi pentru rovinieta în aceeasi zi, situatie pentru care  Avocatul Poporului spune ca “suma achitata de contravenient, care trebuie sa plateasca tot atâtea amenzi si tarife de despagubire câte contraventii a savârsit, este excesiva si nu este proportional cu gradul de pericol social al faptei”.

De asemenea in raport este mentionat si cazul unor petitionari carora le-au fost comunicate procesele-verbale ale amenzii cu doar 2-5 zile înainte de data limita a platii acestora. “Comunicarea cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescriptie îngradeste dreptul contravenientului de acces la justitie”, afirma Avocatul Poporului în aceasta privinta.

Printre propunerile facute de avocatul poporului mai gasim si necesitatea de “achitarea a unui singur tarif de despagubire cu ocazia întocmirii primului proces-verbal contraventional” precum si introducerea unor “garantii adecvate si suficiente pentru a proteja cetatenii împotriva unor abuzuri ale autoritatilor publice”.

O alta mentiune se refera la faptul ca in conditiile actuale amenzile pentru rovinieta pot fi emise si în lipsa contravenientului, cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reteaua de drumuri.

Apreciem ca dispozitiile legale referitoare la constatarea amenzilor prin mijloacele tehnice omologate trebuie corelate cu masuri de natura sa asigure acestora protectie adecvata împotriva arbitrariului autoritatii publice”, putem gasi in raportul facut de Avocatul Poporului referitor a sanctiunile aplicate conducatorilor de vehicule, în baza Ordonantei Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>