Cum mergem cu masina si copilul?

scaun auto pentru copilCe faci cand ai de plecat cu masina si trebuie sa il iei si pe cel mic cu tine? In primul rand trebuie sa faci rost de un scaun auto, deoarece in Romania este interzis sa circuli cu masina avand un copil cu varsta mai mica de 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm sa circule fara centuri de sigurante adaptate acestora. Si cum pentru ca copiii mici nu pot sta in siguranta in scaunele si centurile standar ale masinii, trebuie ca masina sa fie adaptata cu scaune si centuri speciale.

Aceste afirmatii se regasesc in regulament din 04/10/2006 de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Ultima actualizare a facut-o H.G. nr. 56/2007 publicata în MOF nr. 64 din 26/01/2007.

Art. 97. – (1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.
(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice.

Care sunt concluziile pe care le putem trage din aceasta lege?

1. Copii pana in 12 ani nu au voie pe scaunul din fata, chiar daca poarta centura, ei trebuie sa stea pe bancheta din spate.

2. Copii pana in 3 ani trebuie sa stea intr-o scoica sau scaun auto pentru copii omologat. Cei mai mari pot folosi un inaltator.

3. Conform legii, copiii ce au mai mult de 12 ani, pot merge si in scaunul din fata al masinii chiar langa sofer, si bineinteles obligatoriu cu centura “pusa”. Cu toate acestea eu recomand ca si copilul de 12 ani sa stea pe bancheta din fata.

Ce fel sunt aceste scaune auto pentru copiii?

Puteti vedea mai multe modele pe kidsmag.ro, alegeti scaunul potrivit pentru varsta copilului si sistemul de prindere disponibil pe masina.

De exemplu sistemul de prindere ISO-FIX este mult mai sigur dar nu este disponibil pe toate masinile, asa ca verificati daca masina dumneavoastra are un astfel de sistem, in caz contrar cumparati un scaun auto pentru copii fara ISO-FIX.

Atentie si la calitatea materialelor din care sunt facute, de felul cum sunt facute finisajele, un scaun de calitate proasta poate sa nu asigure protectia necesara copilului in caz de accident.

Nu doresc nimanui sa ajunga sa vada ca ia fost util scaunul auto de copii in masina, eu am cunoscut un copil ce a pierdut o mana pentru ca nu avea statea in scaun in timpul accidentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>